Het lijkt erop dat de zwakke euro toch een beetje lucht brengt voor exporterende bedrijven. Analist Arne Petimzas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. De Japanse premier Shinzo Abe heeft zichzelf in de voet geschoten door ‘fiscaal verantwoord’ beleid te voeren en de btw te verhogen. Afgelopen kwartaal belandde de Japanse economie in een nieuwe recessie door de btw-verhoging van 5 naar 8 procent per 1 april. De economie kromp in het derde kwartaal met 0,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal, toen de economie met 1,9 procent kromp op kwartaalbasis.
De markt had verwacht dat de schade door de btw-verhoging binnen de perken zou blijven en dat de economie met 0,5 procent zou groeien in het derde kwartaal. “De btw-verhoging van april heeft de economie compleet vernietigd – geen enkel deel van de Japanse economie ziet er bemoedigend uit”, zei de hoofd-econoom van de Japanse verzekeraar Dai-ichi Life tegen persbureau Bloomberg.
Door de krimp in de afgelopen twee kwartalen is de groeispurt als gevolg van Abenomics – de monetaire en fiscale stimulering die Abe eind 2012 lanceerde – voor ongeveer de helft in rook opgegaan. Bovendien doet de economie nog vele malen slechter dan na de desastreuze btw-verhoging van april 1997, waarna de economie ook wegzakte en het vier jaar duurde voordat de schade was herstelt. Die economische wanprestatie kostte premier Ryutaro Hashimoto zijn baan.
2. Premier Abe gaat volgens Japanse media op dinsdag aankondigen dat de tweede btw-verhoging, die gepland staat voor oktober 2015, op de lange baan wordt geschoven. En waarschijnlijk zal Abe ook het parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven.
3. Lidstaten van de eurozone hebben nog geen cent over voor het investeringsprogramma van 300 miljard euro van Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker, ondanks de daling van investeringen in de eurozone naar het niveau van het jaar 2000. Juncker had gehoopt dat elke lidstaat zijn steentje zou bijdragen om aan de 300 miljard euro te komen.
Begin deze maand gaf Duitsland Juncker de middelvinger door te beloven over een periode van drie jaar een minuscule 10 miljard euro te investeren, bij een neutrale begroting. Berlijn blokkeerde ook een poging van Juncker om het crisisfonds ESM obligaties te laten uitgeven om de investeringen te financieren. Volgens zakenkrant The Financial Times wil Juncker daarom nu een schamele 30 miljard euro aan EU-geld in een fonds stoppen dat vervolgens met een hefboomfactor van 10 op 300 miljard euro moet uitkomen. Door een garantie tegen verliezen van de EU moeten private beleggers de investeringen financieren.
4. De zwakkere euro begint een beetje te helpen. Het maandelijkse handelsoverschot van de eurozone is in september gestegen naar het hoogste niveau ooit, blijkt uit cijfers van Eurostat (pdf). Het overschot op de handel in goederen steeg naar 17,7 miljard euro. De uitvoer groeide in september met 9 procent, terwijl de import maar met 5 procent toenam. Sinds ECB-president Draghi in mei suggereerde dat de ECB het monetaire beleid zou gaan verruimen is de euro ten opzichte van de valuta van de belangrijkste handelspartners met meer dan 5 procent gedaald.
5. Imtech is zo ver afgezonken dat beursgoeroe Geert Schaaij invloed op de koers begint te krijgen. Imtech is koploper op het Damrak nadat beursgoeroe Schaaij afgelopen weekend het fonds aanprees bij het tv-programma Businessclass van Harry Mens. Schaaij zei dat Imtech in 24 maanden tijd 0,55 tot 1,05 euro winst per aandeel kan boeken. Dat is behoorlijk optimistisch. De consensus van door Bloomberg gepeilde analisten ligt op 1,03 euro verlies per aandeel in 2015 en minder dan een kwart eurocent winst per aandeel in 2016.
6. Het vastgoedfonds Klépierre heeft van de Franse kartelwaakhond goedkeuring gekregen om Corio over te nemen. En dat betekent dat de overname kan worden afgerond, want de Franse kartelwaakhond was de laatste autoriteit die nog zijn zegje moest doen over de deal.
7. Slechte leningen bij Chinese banken zijn in het derde kwartaal in een recordtempo gestegen. Uit overheidscijfers blijkt dat slechte leningen toenamen met 72,5 miljard yuan naar 767 miljard yuan (ongeveer 100 miljard euro), wat overeenkomst met 1,16 procent van de kredietportefeuille. De vraag is hoe betrouwbaar de cijfers zijn. Of een lening wel of niet als ‘slecht’ wordt bestempeld is dikwijls een politieke en niet een economische beslissing. En bovendien vond de wildgroei aan kredietverlening in de afgelopen vijf jaar grotendeels plaats in de grijze sector.
8. De ECB kan zo’n beetje alles dat los en vast zit opkopen. Dit heeft het conservatieve ECB-directielid Yves Mersch maandagochtend gezegd tijdens in een toespraak in Frankfurt. In theorie zou de ECB naast staatsleningen ook goud, aandelen en exchange traded funds kunnen kopen. Betekent dit dat Mersch wil dat de ECB de geldpers op volle toeren wil laten draaien? Neen. Naar goed ECB-gebruik wil Mersch eerst wachten of de economie teken van leven gaat vertonen na de laatste speldenprikken die de centrale bank heeft uitgedeeld. Daarnaast heeft Mersch een verlanglijst met maatregelen die politici moeten nemen.
9. Europese aandelenbeurzen kleuren rood na de teleurstellende Japanse macrocijfers van vanochtend. Met een daling van ongeveer een half procent voor de meeste beurzen blijven de verliezen binnen de perken.
10. De beursagenda staat vandaag in het teken van openbare optredens van ECB-bestuursleden. ECB-president Mario Draghi zelf zal om drie uur 's middags beginnen aan de periodieke hoorzitting in het Europees Parlement over het monetaire beleid. Beleggers zullen letten op subtiele hints of de ECB het monetaire beleid volgende maand verder gaat verruimen en welke maatregelen de centrale bank overweegt.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl